Thursday, April 29, 2010

Love Lost In Hail Of Gunfire

Dengar tentang kematian seorang pelajar 15 tahun di shah alam yang ditembak polis akibat disyaki sebagai penjenayah?

Ok kalau anda tahu kira memang anda tengok berite, kalau anda terkejut melihat rangkap pertama ku, dimana anda selama ini?

Well kes ini sedang hangat diperkatakan (yeke?) oleh badan2 bukan kerajaan (NGO) bahkan mereka sekarang menjadi “para2 peguam” bagi keluarga pelajar terbabit.
Jika anda sering menonton berita jam 8 di tv, pasti anda perasaan yang kes ini tak sehangat kes liwat atau kes gaduh antara para politicians. Polis kata, ‘Kes Masih Dlm Siasatan’, berita pun macam nak tak nak siarkan kes ini.

Pada pengamatan ku (Dan juga dari sedikit research yang dibuat di internet), sepatutnya kes sebegini tak sepatutnya berlaku keatas seorang remaja 15 tahun. sudahlah dituduh penjenayah, tiba2 ada parang pulak dalam kereta famili. apa kejadah parang ada dalam kereta famili? parang untuk samun? and i dont think the boy is dumb enough to use his family car to do robbery or what so ever with that parang. dan pada komen2 dari orang yang mengenali mangsa, mereka mengata kan mangsa bukan lah dari golongan pelajar yang bermasalah. so how the hell do a 15 year old kid become a dangerous criminal? that is to be died of a gunshot?

Tapi kini di Malaysia, tembak menembak kian disalah ertikan oleh sesentengah individu yang layak memegang senjata api. Mereka sangkakakn yang melepaskan tembakan itu diharuskan walhal tembakan harus dilepaskan jika keadaan betul2 memaksa..kalau tak, ini lah jadinya, budak 15 tahun ditembak..

mengikut laporan polis (yang dicetak, discan, dan di tulis blk disuatu laman web) rakan mangsa dibelasah selepas ditarik keluar dari kereta. hebat bukan? polis membelasah remaja belasan tahun yang disyaki penjenayah..belasah tu..mangsa tidak menunjukan sebarang reaksi menentang..tp apa salahnya jika polis berikut tarik keluar remaja terbabit, tarik keluar dan terus gari..tak boleh ke? pasti anda pernah melihat video2 polis barat yang menarik keluar para2 penjenayah yang lari dari polis, terbabs kereta, polis kepung dan mereka menarik keluar penjenayah terbabit. tiada aksi blasah memblasah pun walau suspect cuba untuk melepaskan diri. tak penah tengok? aduhai dimana anda selama ni! pi crik kat youtube, type COPS.

Yang menariknya, pihak berkuasan berkaitan cover baik kes tersebut dengan mengatakan budak 15 tahun sebagai PENJENAYAH. What the heck was that?? 15 tahun penjenayah? Never ever in my life heard a juvana shot to death. Daripada cerita pihak tersebut, remaja terbabit cuba untuk melanggar pihak berkuasa tersebut lalu pihaknya melepaskan tembakan keaarah remaja tersebut. Tapi ku tak paham, jikalu begitu tembakan harus lah dari depan bukan? Yang dilaporkan dari autopsy mangsa ditembak dari arah belakang dan satu perlu mengenai belakang kepala remaja tersebut yang duduk di bahagian pemandu. So how was that?

But then the police said that the boy try to reverse the car . mula cuba melanggar pihak berkuasa lepas tu cuba reverse pulak? Haih apa sebenaryna yang cuba diceritakan disini? Atau yang cuba di cover disini?

Buat para2 pembaca yang tak paham akan text aku kali ini atau kata, mana bukti? Okay anda boleh tengok di dlm video youtube, newspaper online (bukak arkib), pasal kes ini dan apa kata anda buat rumusan sendiri. Ambil contoh dari video2 pihak berkuasa punya ulasan, berita2 newspaper yang saling tak kena antara satu sama lain..tafsir sendiri dan lepas tu lu pk sendiri (bak kate nabil)..


Justice Must Be Served!

gambar ehsan dari malaysiakini.com post http://www.malaysiakini.com/news/130328

No comments:

Post a Comment